17 listpada 2014 0 1333 babki

Babka Bakaczewska

Babka Bakaczewska powstała pewnego wieczoru, jak to bywa z przypadkowego przymusu. W piekarniku wyrastały już malinowe muffinki, a na blacie wciąż manifestował swoją obecność jogurt grecki - nasza ostatnia miłość, która przekreśliła śmietanę raz na zawsze. Były i banany. Była kawa. Narodziła się na moją zgubę baba, przez którą zaganiana jestem do piekarnika, także zanim ją upieczecie, przemyślcie to dwa razy, bo później słyszeć w domu będziecie „ale zrób babkę” i tak to zdanie będzie odmieniane przez przypadki i dni tygodnia. Bądźcie ostrożni. Najlepiej zjeść ją samemu i do niczego się nie przyznawać, zęby umyć od razu, wypłukać listerinem i ciiii :D

Potrzebujemy:

  • 2 jaja
  • 1 szkl jogurtu: ½ jogurt grecki + ½ jogurt naturalny
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • 1/3 szkl kawy, przygotowanej z 3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • ½ kostki masła

 

Wykonanie:

  1. Jaja + jogurty + kawa (przestudzona) = łączymy

  2. Cukier + mąka + proszek do pieczenia = łączymy

  3. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem i studzimy

  4. Banany rozgniatamy

  5. Suche produkty mieszamy z mokrymi, dodajemy czekoladę z masłem, a na końcu rozgniecione banany, chwilę mieszamy

  6. Pieczemy 180*/ 35-40’, do suchego patyczka

 

A dlaczego Bakaczewska? Banan-kawa-czekolada  :)  Proste :)

 

Wróć do Trzaska Gotuje

przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Do góry