14 listpada 2014 0 1021 bezglutenowe, śniadania

Bezglutenowe śniadanie: Placuszki kokosowe

Śniadanie dedykowane wszystkim Hashimotkom! Placuszki są tak pyszne, że i Wasi domownicy będą zadowoleni! A co najważniejsze, nie jest to kolejne nudne śniadanie!

Potrzebujemy:

  • puszkę mleka kokosowego
  • ½ szkl wiórek kokosowych
  • 1 rozgnieciony banan
  • odrobina startej lub suszonej skórki pomarańczowej
  • kilka listków mięty
  • 1 jajko
  • 100 g mąki gryczanej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego + 16 g cukru waniliowego
  • sól
  • sok z ½ limonki

 

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki poza wiórkami kokosowymi należy zmiksować, a następnie delikatnie wmieszać do powstałej masy wiórki kokosowe oraz listki mięty

  2. Smażymy bez tłuszczu, placuszki powinny być wielkości naszej dłoni

  3. Podajemy z owocami, miodem i np. serkiem homogenizowanym (wersja dla tych, którym wolno przyjmować produkty mleczne)

 

Wróć do Trzaska Gotuje

przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Do góry