11 listpada 2014 0 785 chleby

Chleb na maślance z suszonymi śliwkami

Alchemia pieczenia.

Jest jakaś magia w samodzielnym wypiekaniu chleba czy bułek. Unoszący się i wabiący innych aromat drożdży, rozmarynu, uprażonych ziaren sezamu, zniewala każde, nawet najbardziej zatwardziałe serce, o podniebieniu nie wspomnę. Nie sposób przejść obojętnie, o czym doskonale wiedzą specjaliści ds. sprzedaży w marketach i podstępnie wykorzystują zapach pieczonej, chrupiącej skórki chleba, a my nieświadomie im ulegamy, nie z naszej winy. Po prostu chleb to nie tylko pożywienie. To są podwaliny naszej kultury i domów rodzinnych. Czyż nie witają nas chlebem i solą? Katolicy, podobnie jak wyznawcy innych religii, dzielą się chlebem, symbolizującym sferę sacrum.

Pamiętam jak moja babcia mi powtarzała: „Pamiętaj córusia, że chleba się nie wyrzuca, bo kto przeżył wojnę, ten wie co mówię.” Pamiętam też jak byłam małą dziewczynką i mamunia uczyła mnie pacierza. Po ostatnich słowach modlitwy do Anioła Stróża, której nic a nic nie rozumiałam (zastanawiałam się kim jest ten Żywot Wieczny i gdzie mieszka, podejrzewałam, że w jakiejś starej kamienicy z czerwonej cegły, po której ścianach pnie się winogron), dodawałam: „ i żeby nigdy chlebka nam nie zabrakło”. Nawet dziecko wie, ze chleb to złoto człowieka. I tego złota życzę wam wszystkim, by każdego dnia gościło ono na waszych stołach.

Alchemię pieczenia pora zacząć!

Do dzieła!

 

 

Chleb na maślance z suszonymi śliwkami

Źródło: Internet

Potrzebujemy:

  • 480 ml maślanki
  • 300 g maki pszennej pałnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • garść suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze części)
  • 1 łyżka oleju

 

  1. Maślankę + drożdże = wymieszaj trzepaczką

  2. Dodaj mąkę + sól + śliwki

  3. Następnie należy wyrobić ciasto tak by odchodziło od ręki i odstawiamy je do podwojenia objętości na ok 2 h

  4. Chlebowe ciasto przekładamy do keksówki i ponownie odstawiamy na 40 min

  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220* / 40 ‘

  6. Studzimy na kuchennej kratce

 

Obłędny!

Wróć do Trzaska Gotuje

przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Do góry