19 listpada 2014 0 694 desery

Deser SZKODA

Szkoda, bo się kończy. Deser efektowny, a jakże szybki w przygotowaniu! Możemy użyć mrożonych malin, także nie jest on jedynie deserem sezonowym  Jeden z naszych ulubionych. Męska część ceni go za smak, damska, za czas. Idealne połączenie dwóch światów, tego z Wenus i tego z Marsa. Słowem kosmos!

Potrzebujemy:

  • biszkopty, które należy nasączyć w espresso (1/3 szkl mocnego espresso)
  • kakao
  • mascarpone
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 1 banan
  • 500 g malin
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z ½ cytryny
  • pestki granatu
  • galaretka

 

Wykonanie:

  1. Przygotowujemy galaretkę wg instrukcji na opakowaniu

  2. Nasączone biszkopty wykładamy na blaszkę.

  3. Mascarpone + jogurt grecki + cukier puder = łączymy

  4. Maliny wrzucamy do garnka i dodajemy cukier oraz sok z cytryny = gotujemy, az uzyskamy konsystencję dżemu, studzimy

  5. Do masy z mascarpone dodajemy dżem malinowy, wykładamy na biszkopty

  6. Posypujemy kakao wyłożony krem malinowy, układamy na nim banany oraz pestki granatu i maliny

  7. Tężejącą galaretkę wylewamy na owoce, odstawiamy na noc do lodówki.

 

Smacznego!

 

Wróć do Trzaska Gotuje

przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Do góry