
Deser SZKODA
Szkoda, bo się kończy. Deser efektowny, a jakże szybki w przygotowaniu! Możemy użyć mrożonych malin, także nie jest on jedynie deserem sezonowym Jeden z naszych ulubionych. Męska część ceni go za smak, damska, za czas. Idealne połączenie dwóch światów, tego z Wenus i tego z Marsa. Słowem kosmos!
Potrzebujemy:
- biszkopty, które należy nasączyć w espresso (1/3 szkl mocnego espresso)
- kakao
- mascarpone
- 200 g jogurtu greckiego
- 5 łyżeczek cukru pudru
- 1 banan
- 500 g malin
- 3-4 łyżki cukru trzcinowego
- sok z ½ cytryny
- pestki granatu
- galaretka
Wykonanie:
-
Przygotowujemy galaretkę wg instrukcji na opakowaniu
-
Nasączone biszkopty wykładamy na blaszkę.
-
Mascarpone + jogurt grecki + cukier puder = łączymy
-
Maliny wrzucamy do garnka i dodajemy cukier oraz sok z cytryny = gotujemy, az uzyskamy konsystencję dżemu, studzimy
-
Do masy z mascarpone dodajemy dżem malinowy, wykładamy na biszkopty
-
Posypujemy kakao wyłożony krem malinowy, układamy na nim banany oraz pestki granatu i maliny
-
Tężejącą galaretkę wylewamy na owoce, odstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego!