
Ekspresowa sałatka do pracy
Wystarczy kwadrans, musicie mi uwierzyć lub spróbować podjąć to wyzwanie :D Liczy się zwinność, czas reakcji, a włączone światło będzie dodatkowym atutem. Jednak krzątanie się po kuchni o piątej nad ranem bywa głośno problematyczne… Swoją drogą, dlaczego to akurat wtedy sztućce masowo lądują na podłodze robiąc brzdęęęęk??? Nie mam pojęcia. Złośliwe, zimne gadziny. W wersji podstawowej sałatka jest bezglutenowa. Czy mówiłam już jak bardzo zazdroszczę glutanożercą? Zwłaszcza, że idą Święta. Tegoroczne Święta będą wyjątkowe. Pierwsze z Teściami, Nową Rodziną i bez glutenu, ale to nie oznacza, że będą mniej wyborne! Zapraszam w weekend na bezglutenowe menu świąteczne i porady dla tych, którzy również w tym roku spędzają Święta plus size!
Potrzebujemy:
1 puszka cieciorki
Biała część pora
3 liście sałaty lodowej
½ pęczka natki pietruszki
1 czerwona papryka
3 jajka
30 dag wędzonej szynki
kilka oliwek
kilka plastrów ananasa
3 ząbki czosnku
*ser pleśniowy– wersja wzbogacona
1 łyżka musztardy
sok z ½ cytryny
2-3 łyżki miodu
sól, pieprz biały + czarny, papryka słodka, zioła do sałatek
Wykonanie:
-
Sok z cytryny + miód + musztarda = mieszamy
-
Do miski wsypujemy cieciorkę, a następnie dodajemy pokrojone pozostałe warzywa oraz jajka
-
Doprawiamy przyprawami, mieszamy i łączymy z musztardowo – miodowym sosem
-
Przykładamy do pudełka i nie budzimy domowników!
Smacznego!