18 grudnia 2014 0 2782 sałatki

Ekspresowa sałatka do pracy

Wystarczy kwadrans, musicie mi uwierzyć lub spróbować podjąć to wyzwanie :D Liczy się zwinność, czas reakcji, a włączone światło będzie dodatkowym atutem. Jednak krzątanie się po kuchni o piątej nad ranem bywa głośno problematyczne… Swoją drogą, dlaczego to akurat wtedy sztućce masowo lądują na podłodze robiąc brzdęęęęk??? Nie mam pojęcia. Złośliwe, zimne gadziny. W wersji podstawowej sałatka jest bezglutenowa. Czy mówiłam już jak bardzo zazdroszczę glutanożercą? Zwłaszcza, że idą Święta. Tegoroczne Święta będą wyjątkowe. Pierwsze z Teściami, Nową Rodziną i bez glutenu, ale to nie oznacza, że będą mniej wyborne! Zapraszam w weekend na bezglutenowe menu świąteczne i porady dla tych, którzy również w tym roku spędzają Święta plus size!

Potrzebujemy:

1 puszka cieciorki

Biała część pora

3 liście sałaty lodowej

½ pęczka natki pietruszki

1 czerwona papryka

3 jajka

30 dag wędzonej szynki

kilka oliwek

kilka plastrów ananasa

3 ząbki czosnku

 

*ser pleśniowy– wersja wzbogacona

 

1 łyżka musztardy

sok z ½ cytryny

2-3 łyżki miodu

sól, pieprz biały + czarny, papryka słodka, zioła do sałatek

 

 

Wykonanie:

  1. Sok z cytryny + miód + musztarda = mieszamy

  2. Do miski wsypujemy cieciorkę, a następnie dodajemy pokrojone pozostałe warzywa oraz jajka

  3. Doprawiamy przyprawami, mieszamy i łączymy z musztardowo – miodowym sosem

  4. Przykładamy do pudełka i nie budzimy domowników!

 

Smacznego!

Wróć do Trzaska Gotuje

przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Do góry