2 lutego 2015 0 751 bezglutenowe, śniadania

Jajecznica z brokułami - gluten free

W sprawie jajecznicy...

Ilu kuchmistrzów, tyle sposobów na jajecznice. Moją ulubioną robiła babcia Janka. Pamiętam niezwykłe połączenie smaków masła i ściętego żółtka. To smak mojego dzieciństwa. Jeszcze jedna jajecznica zapadła mi w pamięci – Miśkowa, osobno białka, żółtka, ścinanie i duma, że facet robi dla mnie śniadanie. Dzisiejsza gluten free jajecznica to zasługa przymusowej diety, bo niestety ja kocham gluten i jest to miłość zakazana. Sekret jajecznicy, to stopniowe ścinanie białaka i dokładanie małych ilości masła w trakcie ścinania. Jest delikatna, maślana i brokułowa, pyszna!

 

Potrzebujemy:

(w zależności od ilości osób liczbę jajek dostosować do własnego stołu)

  • 8 jajek
  • masło
  • sól morska
  • pieprz biały
  • brokuł

 

Przygotowanie:

  1. Oddzielamy białko od żółtka

  2. Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy pokrojony brokuł (różyczki) i gotujemy 8min

  3. Na rozgrzaną patelnię kładziemy 1łyzkę masła, gdy lekko się roztopi dodajemy białko i mieszamy, by białko zaczęło się ścinać, dodajemy żółtka i 1 łyżeczkę masła, mieszamy

  4. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz (wcześniejsze dodanie soli spowoduje, że jajko zrobi się „wodniste”- rada p. Gordona R., a skoro Gordon tak mówi, to tak jest :D )

  5. Zestawiamy z palnika i wykładamy brokuły na ścięte jajko, podajemy domownikom, najlepiej waflami kukurydzianymi smiley

Wróć do Trzaska Gotuje

przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Do góry