
Jajecznica z brokułami - gluten free
W sprawie jajecznicy...
Ilu kuchmistrzów, tyle sposobów na jajecznice. Moją ulubioną robiła babcia Janka. Pamiętam niezwykłe połączenie smaków masła i ściętego żółtka. To smak mojego dzieciństwa. Jeszcze jedna jajecznica zapadła mi w pamięci – Miśkowa, osobno białka, żółtka, ścinanie i duma, że facet robi dla mnie śniadanie. Dzisiejsza gluten free jajecznica to zasługa przymusowej diety, bo niestety ja kocham gluten i jest to miłość zakazana. Sekret jajecznicy, to stopniowe ścinanie białaka i dokładanie małych ilości masła w trakcie ścinania. Jest delikatna, maślana i brokułowa, pyszna!
Potrzebujemy:
(w zależności od ilości osób liczbę jajek dostosować do własnego stołu)
- 8 jajek
- masło
- sól morska
- pieprz biały
- brokuł
Przygotowanie:
-
Oddzielamy białko od żółtka
-
Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy pokrojony brokuł (różyczki) i gotujemy 8min
-
Na rozgrzaną patelnię kładziemy 1łyzkę masła, gdy lekko się roztopi dodajemy białko i mieszamy, by białko zaczęło się ścinać, dodajemy żółtka i 1 łyżeczkę masła, mieszamy
-
Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz (wcześniejsze dodanie soli spowoduje, że jajko zrobi się „wodniste”- rada p. Gordona R., a skoro Gordon tak mówi, to tak jest :D )
-
Zestawiamy z palnika i wykładamy brokuły na ścięte jajko, podajemy domownikom, najlepiej waflami kukurydzianymi