22 listpada 2014 0 1103 dania mięsne

Karkówka "Płuca Palacza"

Karkówka wygląda jak płuca „rasowego palacza popularnych”, jednakże w smaku jest najlepszym kawałkiem mięsa jaki udało mi się „popełnić”. Jest doskonała. Miękka, rozpływa się w ustach i Miśkowi przypomina Świeżonkę jego Mamy. Nikt Wam nie uwierzy, że jest to połączenie zaledwie mieszanki papryk i pieprzu z nutą kawy, miodu i musztardy. Tworząc ten przepis połączyłam moje ulubione smaki i stworzyłam wieprzową symfonię, która zachwyca za każdym razem. Karkówka jest punktem obowiązkowym na naszym świątecznym stole i gdyby nie postna tradycja, jedlibyśmy już ją w Wigilię  To najlepsza rekomendacja.

Potrzebujemy:

Podane proporcje wystarczą do marynaty na 0,5 kg karkówki, w przypadku większej ilości mięsa, należy je zwiększyć wg schematu:

  • Miód i musztarda 2:1 (2łyżki miodu na 1 łyżkę musztardy)

  • Papryka słodka i wędzona 1:1 (0,5 łyżeczki papryki słodkiej na 0,5 łyżeczki papryki wędzonej)

  • Pieprz biały i czarny 1:1 (0,5 łyżeczki pieprzu białego na 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego)

Czyli np. 1kg karkówki to: 4 łyżki miodu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczka papryki wędzonej itd…

 

  • 0,5 kg karkówki (mięso kroimy na kawałki o grubości ok 1cm)
  • miód lipowy - 4 łyżki
  • musztarda stołowa lub miodowa - 2-3 łyżki (w zależności od waszych upodobań i intensywności smaku)
  • papryka słodka - 0,5 łyżeczki
  • papryka wędzona - 0,5 łyżeczki
  • pieprz biały - 0,5 łyżeczki
  • pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
  • sól
  • kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki

 

Marynata:

  1. Łączymy miód z musztardą, dodajemy paprykę oraz pieprz, mieszamy i próbujemy. Powinien dominować smak miodu.

  2. Dodajemy kawę i mieszamy, marynata powinna mieć kolor mlecznej czekolady, można dosypać jeszcze nieco słodkiej papryki i trochę czarnego pieprzu, do uzyskania pożądanej barwy. Zwykle jeszcze dosypuję kawy, gdyż lubię jej intensywny aromat. Marynata powinna mieć konsystencje serka homo.

 

Mięso:

Kawałki mięsa nacieramy solą z obu stron, a następnie smarujemy marynatą i układamy w naczyniu szklanym, jeden na drugim. Przykrywamy folią i odstawiamy na całą noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmujemy na ok 2 godziny przed pieczeniem, tak by mięso nabrało temperatury pokojowej.

Pieczemy ok 1,5 — 2 godz. w temperaturze 180°, aż mięso będzie miękkie. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy bez niej. Po upieczeniu dajemy mięsu odpocząć, mniej więcej tyle czasu ile się piekło.

 

 

 

Wróć do Trzaska Gotuje

przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Do góry