
Muffinki Marchewkowe NAJLEPSZE
Domownicy zachwyceni, chyba najbardziej Kicia, której nie można było z oka spuścić, bo jak tylko nas nie było, bęc na stół i liżemy! Nie ma się jej co dziwić. Złe człowieki słodyczki nie dają, bu bu bu.
Miało powstać ciasto marchewkowe, ale muffinki wdzięczniejszym pokarmem do pracy są, wygrywając kwestie transportowe Powstały muffinki o lekko korzennym smaku, niezwykle aromatyczne i bezglutenowe!
Potrzebujemy:
- 250 g mąki: 150 g m. ryżowej + 100 g m. z amarantusa
- 2 duże starte na małych oczkach marchewki
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli (używam drobnej morskiej z Mg)
- 2 łyżeczki cynamonu
- bakalie (żurawina= 3 łyżeczki, orzechy= pół garści, migdały= pół garści)
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 50 g wiórek kokosowych
- ½ szkl brązowego cukru
- 50 g ananasa drobno pokrojonego
- 150 ml oleju rzepakowego
- 2 jaja
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 2 łyżki płatków kukurydzianych rozdrobnionych
Wykonanie:
W dwóch misach rozdzielamy składniki na mokre i suche:
Mąka + soda + proszek + sól + cynamon + kakao+ cukier +przyprawa do piernika + płatki kukurydziane
Jajka + olej = chwile mieszamy trzepaczką
Łączymy składniki mokre z suchymi, dokładnie mieszamy
Dodajemy do masy marchewkę, ananas, żurawinę, wiórki oraz pozostałe bakalie = mieszamy
Na końcu dolewamy ekstrakt z wanilii, mieszamy i wykładamy do foremek
Pieczemy 180*/25-30 min, do suchego patyczka
Studzimy i dekorujemy wg uznania
Krem:
Potrzebujemy:
- ½ mascarpone (małe opakowanie)
- 1 tabliczka białej czekolady
- Migdały
- Żurawina
- Krówki
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do przestudzonej czekolady dodajemy serek i mieszamy, wykładamy na babeczki
Posypujemy migdałami, żurawiną oraz pokruszonymi krówkami
Gotowe!