
24 listpada 2014
0
2236
Naleśniki Gryczane – bezglutenowe
Przypominające piankę w swojej konsystencji, lekkie i niepowtarzalne, wprost idealne. Nie przedłużajmy, tylko do garów chłopy i baby!
Ps. W przygotowaniu łatwizna, wystarczy kwadrans i masz gotowe śniadanie!
Potrzebujemy:
- 3 jajka
- ½ szkl wody mineralnej gazowanej
- kilka łyżek mąki gryczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 16 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Wykonanie:
-
Rozbij jajka i delikatnie je „rozbełtaj”, dodaj wodę gazowaną, cukier, sól, a na końcu mąkę z proszkiem i dokładnie mieszaj trzepaczką, by nie powstawały grudki.
-
Rozgrzej patelnię i gdy ciasto będzie miało nieco zwartą konsystencję usmaż naleśniki. Ciasto nie będzie luźne i lekkie, a dość ciężkie. Nie należy się przyjmować tylko smażyć
-
Podajemy z ulubionymi dodatkami.