11 stycznia 2015 0 740 dania włoskie

Pizza PERE

Obiecałam i słowa dotrzymałam, co prawda z jednodniowym poślizgiem, ale powstała pizza, którą w locie uchwyciłam aparatem, gdyż Miś jak na misia przystało, zimnej pizzy jeść nie będzie! O tej pizzy już pisałam kiedyś. Podpatrzona w toruńskim lokalu Loft 79. Godna polecenia (podobnie jak i lokal!) i traci swój żywot momentalnie, a zostają po niej jeno okruszki, o takie: ……. Przepis na ciasto: Jamie Olivier.

Potrzebujemy:

  • 5 g drożdży

  • 2 płaskie łyżeczki cukru

  • 150 g letniej wody

  • 25 g oliwy

  • 250 g mąki

  • 5 g soli

Dodatkowo:

  • boczek – należy wcześniej go podsmażyć, ale możecie go pominąć, my jesteśmy po prostu boczkożercami :D

  • mozarella

  • ser pleśniowy

  • parmezan

  • gruszka – pokrojona w kostkę

  • zioła: rozmaryn, rukola, bazylia

  • sól morska

 

Wykonanie:

  1. Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą (ja dodaję 100g wody + 50g ciepłego mleka) i odstawiamy do wyrośnięcia

  2. Resztę produktów po kolei wsypujemy do miseczki, na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy, aż do połączenia

  3. Gotowe ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, a następnie rozciągamy na blaszce, nakłuwamy widelcem

  4. Smarujemy oliwą i posypujemy ziołami oraz solą

  5. Na ciasto wykładamy dodatki (wszystkie poza świeżą bazylią i rukolą)

  6. Pieczemy ok 20-30’ w temp 180*

  7. Po wyjęciu ścieramy parmezan i podajemy z listkami bazylii oraz rukoli

 

 

Smacznego!

Wróć do Trzaska Gotuje

przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Do góry