15 listpada 2014 0 1387 dania włoskie

Pizza PYCHA

Były dwie. Jedna bardziej tradycyjna, z pomidorami, salami, bazylią oraz druga, na wzór podpatrzonej pizzy w toruńskim lokalu Loft 79, z gruszką i serami: pleśniowym, mozarella, rokpol, parmezan. Niestety pizzy z gruszką nie zdołałam uchwycić, bowiem przepadła bez wieści, ale głos domownika podpowiada mi, że wkrótce zawita i ona na naszym blogu. Póki co, prezentujemy Pychę, która równie szybko dała nogę ze stołu. Przepis na ciasto: Jamie Olivier.

Potrzebujemy:

  • 5 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 150 g letniej wody
  • 25 g oliwy
  • 250 g mąki
  • 5 g soli

 

Dodatkowo:

  • przecier pomidorowy
  • boczek – należy wcześniej go podsmażyć
  • salami- kilka plasterków
  • mozarella
  • ser pleśniowy
  • ser żółty królewski
  • ananas- pokrojony w kostkę
  • ½ gruszki- pokrojonej w cienkie paseczki
  • zioła: rozmaryn, oregano
  • sól morska
  • świeża bazylia

 

Wykonanie:

Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą (ja dodaję 100g wody + 50g ciepłego mleka) i odstawiamy do wyrośnięcia

Resztę produktów po kolei wsypujemy do miseczki, na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy, aż do połączenia

Gotowe ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, a następnie rozciągamy na blaszce, nakłuwamy widelcem

Smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy ziołami oraz solą

Na ciasto wykładamy dodatki (wszystkie poza świeżą bazylią)

Pieczemy ok 20-30’ w temp 180*

Po wyjęciu ścieramy parmezan i podajemy z listkami bazylii

PYCHA!!!

 

Wróć do Trzaska Gotuje

przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Do góry