Pizza PYCHA
Były dwie. Jedna bardziej tradycyjna, z pomidorami, salami, bazylią oraz druga, na wzór podpatrzonej pizzy w toruńskim lokalu Loft 79, z gruszką i serami: pleśniowym, mozarella, rokpol, parmezan. Niestety pizzy z gruszką nie zdołałam uchwycić, bowiem przepadła bez wieści, ale głos domownika podpowiada mi, że wkrótce zawita i ona na naszym blogu. Póki co, prezentujemy Pychę, która równie szybko dała nogę ze stołu. Przepis na ciasto: Jamie Olivier.
Potrzebujemy:
- 5 g drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 150 g letniej wody
- 25 g oliwy
- 250 g mąki
- 5 g soli
Dodatkowo:
- przecier pomidorowy
- boczek – należy wcześniej go podsmażyć
- salami- kilka plasterków
- mozarella
- ser pleśniowy
- ser żółty królewski
- ananas- pokrojony w kostkę
- ½ gruszki- pokrojonej w cienkie paseczki
- zioła: rozmaryn, oregano
- sól morska
- świeża bazylia
Wykonanie:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą (ja dodaję 100g wody + 50g ciepłego mleka) i odstawiamy do wyrośnięcia
Resztę produktów po kolei wsypujemy do miseczki, na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy, aż do połączenia
Gotowe ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, a następnie rozciągamy na blaszce, nakłuwamy widelcem
Smarujemy przecierem pomidorowym i posypujemy ziołami oraz solą
Na ciasto wykładamy dodatki (wszystkie poza świeżą bazylią)
Pieczemy ok 20-30’ w temp 180*
Po wyjęciu ścieramy parmezan i podajemy z listkami bazylii
PYCHA!!!