17 listpada 2014 0 694 sałatki

Sałatka Suprise

Suprise, bo to jest w finale wielka suprise dla każdego Miśka!

- I jak, smakowała Ci sałatka? – pytam podstępnie.

- No jasne – odpowiada z dumą w głosie Misiek (a musicie wiedzieć, że koledzy w pracy mu zazdroszczą tych sałatkowych pudełeczek, co mnie bardzo cieszy i łechta mą próżność, my kobiety tak już mamy  )

Idę więc za ciosem:

- A wiesz, że zjadłeś właśnie surową cukinie? – tryumfuje i już szelmowski uśmiech pojawia mi się na twarzy, choć wiem, że dużo ryzykuje. Zawsze może zatrzymać samochód i rzec: a teraz panna wracaj do domu sama… I on tryumfuje… Ale, nie. Odbił piłeczkę:

- Wiedziałem od razu i każdą jedną cukinię wyplułem – uroczyście oświadczył.

Tere fere. Zanim dowiedział się o moim zuchwalstwie, bo oficjalnie „misie” cukinii nie jadają (wstrętne baby tylko im ją podają w celu otrucia jak oni domniemają!), zdradził, że bardzo lubi takie sałatki i uwaga(!) prosił o więcej :D Także, im Miś mniej wie, tym więcej i zdrowiej zje!

 

Potrzebujemy:

  • ½ główki kapusty włoskiej pokrojonej w paseczki
  • 1 cukinia starta na dużych oczkach i posolona
  • ½ czerwonej cebuli (kroimy w kosteczkę, marynujemy w soku z cytryny z odrobina soli morskiej)
  • kilka ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
  • 1 ser camembert pokrojony na cząstki
  • 3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 kotlety schabowe (już usmażone w panierce z bułki tartej lub płatków kukurydzianych- są bardziej chrupiące) pokrojone w dużą kostkę
  • 200 g makaronu (mogą być duże świdry)
  • 2 jajka ugotowane pokrojone w kostkę
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kaparów
  • Sos: 1 łyżka musztardy + 2 łyżeczki miodu lipowego + słodka papryka + biały pieprz

 

Wykonanie:

  1. Kapusta + cukinia + cebula = mieszamy i skrapiamy oliwą

  2. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy

  3. Polewamy sosem i podajemy.

Wróć do Trzaska Gotuje

przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Do góry