30 stycznia 2015 0 837 sałatki, śniadania, dania mięsne, bezglutenowe

Schab w ziołach z warzywami

Genialna w swej prostocie. Gotowa w 15 minut! Rach-ciach i można spać, spać i spać. Deficyt snu przemawia przez mój żołądek. Najlepsze w niej jest to, że nie wymaga kuchennej gimnastyki, a robi wrażenie na męskim podniebieniu, bo ma i mięso i węglowodany, więc facet ma wszystko 

Potrzebujemy:

(porcja na 1 pudełko do pracy, męskie pudełko dodam ;) )

 

  • schab bez kości – ok 4 kotlety
  • olej
  • 3 ząbki czosnku
  • Zioła prowansalskie
  • Pieprz biały, czarny
  • Sól morska
  • Rozmaryn
  • Bazylia
  • Papryka czerwona słodka
  • Ryż – 50g
  • Warzywa mrożone (250g): brokuł, kalafior, marchewka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Kotlety schabowe kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki, polewamy 2 łyżeczkami oleju, dodajemy sól, pieprz, pokrojony drobno czosnek oraz zioła (używam ziół suszonych, więc dosłownie szczypta z każdego rodzaju, wedle uznania) i mieszamy, tak by mięso połączyło się z tłuszczem i przyprawami, odstawiamy na 5 minut

  2. W tym czasie na wrzącą wodę wrzucamy ryż i jednocześnie na parze gotujemy warzywa (jeśli nie macie parowaru, warzywa można ugotować tradycyjnie w osolonej wodzie) ok 8-10 minut.

  3. Miód + musztarda + sok z cytryny + odrobina słodkiej papryki = mieszamy do połączenia

  4. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zamarynowany schab i ok 6-7 minut smażymy mieszając co jakiś czas, usmażone mięso wykładamy na papierowy ręcznik w celu zebrania nadmiaru oleju

  5. Teraz już tylko pozostaje połączyć nam składniki. Polecam odczekać kilka minut by ryż i warzywa nieco się przestudziły. Najlepiej składniki przygotować wieczorem, a rano je tylko połączyć i przełożyć do pudełka

 

Smacznego wszystkim!

 

Wróć do Trzaska Gotuje

przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Do góry