
Schab w ziołach z warzywami
Genialna w swej prostocie. Gotowa w 15 minut! Rach-ciach i można spać, spać i spać. Deficyt snu przemawia przez mój żołądek. Najlepsze w niej jest to, że nie wymaga kuchennej gimnastyki, a robi wrażenie na męskim podniebieniu, bo ma i mięso i węglowodany, więc facet ma wszystko
Potrzebujemy:
(porcja na 1 pudełko do pracy, męskie pudełko dodam ;) )
- schab bez kości – ok 4 kotlety
- olej
- 3 ząbki czosnku
- Zioła prowansalskie
- Pieprz biały, czarny
- Sól morska
- Rozmaryn
- Bazylia
- Papryka czerwona słodka
- Ryż – 50g
- Warzywa mrożone (250g): brokuł, kalafior, marchewka
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
-
Kotlety schabowe kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki, polewamy 2 łyżeczkami oleju, dodajemy sól, pieprz, pokrojony drobno czosnek oraz zioła (używam ziół suszonych, więc dosłownie szczypta z każdego rodzaju, wedle uznania) i mieszamy, tak by mięso połączyło się z tłuszczem i przyprawami, odstawiamy na 5 minut
-
W tym czasie na wrzącą wodę wrzucamy ryż i jednocześnie na parze gotujemy warzywa (jeśli nie macie parowaru, warzywa można ugotować tradycyjnie w osolonej wodzie) ok 8-10 minut.
-
Miód + musztarda + sok z cytryny + odrobina słodkiej papryki = mieszamy do połączenia
-
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy zamarynowany schab i ok 6-7 minut smażymy mieszając co jakiś czas, usmażone mięso wykładamy na papierowy ręcznik w celu zebrania nadmiaru oleju
-
Teraz już tylko pozostaje połączyć nam składniki. Polecam odczekać kilka minut by ryż i warzywa nieco się przestudziły. Najlepiej składniki przygotować wieczorem, a rano je tylko połączyć i przełożyć do pudełka
Smacznego wszystkim!