Schabowy wg Macieja Kuronia
Aromatyczny kotlet. My jednogłośnie stwierdziliśmy, że jest lepszy w panierce ze zmiażdżonych płatków kukurydzianych, a gdy kotlety będą mniejsze a’la farfocelki, koledzy w pracy zazdroszczą takiego KFC :D
Potrzebujemy:
-
schab
-
mleko
-
sól
-
pieprz
-
czosnek
-
majeranek
-
płatki kukurydziane
-
jajko
-
mąka (u nas gryczana)
-
olej do smażenia
Wykonanie:
-
Wieczorem przygotuj kotlety (podziel mięso, wyżyj się na nim tłuczkiem), każdy kotlet należy natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem
-
Kotlety układamy w szklanym naczyniu i zalewamy je mlekiem, odstawiamy na noc do lodówki
-
Następnego dnia, dwie godz przed smażeniem wyjmujemy je, aby mięso nabrało temperatury pokojowej, dzięki czemu kotlety będą przesmażone w środku, a nie tylko spalone wraz z panierką, a wnętrze zimne
-
Panierujemy w mące, jajku, płatkach
-
Smażymy
My do pracy kotleciki przygotowaliśmy z sosem miodowo – musztardowym:
2 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy
szczypta słodkiej papryki
0,5 łyżeczki soku z cytryny
Podane składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do pojemniczka, Misiowi buzi i do roboty dziadu! :D