27 listpada 2014 0 1407 dania mięsne

Schabowy wg Macieja Kuronia

Aromatyczny kotlet. My jednogłośnie stwierdziliśmy, że jest lepszy w panierce ze zmiażdżonych płatków kukurydzianych, a gdy kotlety będą mniejsze a’la farfocelki, koledzy w pracy zazdroszczą takiego KFC :D

 

Potrzebujemy:

  • schab

  • mleko

  • sól

  • pieprz

  • czosnek

  • majeranek

  • płatki kukurydziane

  • jajko

  • mąka (u nas gryczana)

  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

  1. Wieczorem przygotuj kotlety (podziel mięso, wyżyj się na nim tłuczkiem), każdy kotlet należy natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem

  2. Kotlety układamy w szklanym naczyniu i zalewamy je mlekiem, odstawiamy na noc do lodówki

  3. Następnego dnia, dwie godz przed smażeniem wyjmujemy je, aby mięso nabrało temperatury pokojowej, dzięki czemu kotlety będą przesmażone w środku, a nie tylko spalone wraz z panierką, a wnętrze zimne

  4. Panierujemy w mące, jajku, płatkach

  5. Smażymy

 

My do pracy kotleciki przygotowaliśmy z sosem miodowo – musztardowym:

2 łyżki miodu

1 łyżeczka musztardy

szczypta słodkiej papryki

0,5 łyżeczki soku z cytryny

 

Podane składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do pojemniczka, Misiowi buzi i do roboty dziadu! :D

 

Wróć do Trzaska Gotuje

przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Do góry