21 listpada 2014 0 1104 serniki, desery

Sernik IRIS

Ci z Was, którzy śledzili mojego starego bloga, doskonale wiedzą, że ja i gruszki to romans wszechczasów oraz, że Goo Goo Dolls i ich piosenka Iris z filmu City of Angeles, tkwią w moim serduchu od dawien dawna. Krążek z muzyką do City był pierwszym jaki kupiłam i do tej pory, żadna inna płyta z muzyką filmową go nie przebiła. Na mojej półce to n° 1! Gorąco polecam tym wszystkim, którzy jeszcze go nie znają. Pomysł na sernik narodził się, gdy wracałam z pracy. Spisany dosłownie na karteluszce papieru i wciśnięty w kieszonkę torebki. Teraz wygrzebany i wykonany. Sernik, w którym główną rolę odgrywa bohaterka filmu- gruszka. Chłopaków z Miśka pracy urzekł. Mam nadzieję, że i Was oczaruje! Jest słodki i wyjątkowy, bardzo puszysty i delikatny. Zapraszam do mojej sernikolandii!

Potrzebujemy:

spód:

  • 150 g herbatników maślanych (dobrze rozkruszonych na niemalże pył)
  • 90 g masła lub margaryny do pieczenia (tłuszcz musi być roztopiony i przestudzony)
  • 2 łyżeczki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 jajko

 

masa serowa:

  • 500 g sera trzykrotnie mielonego
  • 3 jajka
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 1-2 budynie waniliowe
  • 6-8 cukierków „krówek”

 

wkład Iris (dodatek do masy serowej):

  • 2-3 duże gruszki
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • Sok z ½ pomarańczy
  • kilka łyżek brązowego cukru
  • skórka z ½ cytryny
  • 2 łyżki rumu

 

Wykonanie:

Składniki na spód łączymy ze sobą, ugniatamy i wykładamy na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika 175°/ 15’

Gdy spód się piecze przygotowujemy masę serową oraz Iris.

Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i gotujemy, tak by puściły sok, dodajemy sok z pomarańczy, tymianek, skórkę z cytryny, mieszamy i odparowujemy nadmiar płynu, tak by powstały dżem nam zgęstniał, na koniec dodajemy rum (opcjonalnie), studzimy.

Do sera wbijamy jaja, dodajemy pozostałe składniki na masę, mieszamy. Na końcu łączymy z dżemem Iris. Jeśli macie wrażenie, że masa serowa jest zbyt „luźna”, należy dodać 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub dodatkowy budyń śmietankowy/ waniliowy. Na końcu dodajemy pokrojone krówki. Całość delikatnie mieszamy łyżką.

Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Całość pieczemy w temp 175°/1h, do suchego patyczka. Po wystudzeniu najlepiej sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

 

Wróć do Trzaska Gotuje

przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Do góry