30 stycznia 2015 0 2090 desery, serniki

Sernik Stary Piernik

Sernikomaniacy to my! I uwaga, nie prawdą jest, że jeśli ktoś nie pała miłością do serników, amor go nie ustrzeli! Miśka ustrzelił, a wzbraniał się, oj wzbraniał. Że nie lubi, że są takie same, że taka paćka w buzi i w ogóle ble, jach i fuj. I co? Kocha serniczki! Nie ma rzeczy niemożliwych!

Spód:

  • 150 g herbatników maślanych (dobrze rozkruszonych na niemalże pył)

  • 90 g masła lub margaryny do pieczenia (tłuszcz musi być roztopiony i przestudzony)

  • 2 łyżeczki płatków owsianych

  • 1 łyżeczka kakao

  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

  • 1 jajko

 

Masa serowa:

  • 500 g sera trzykrotnie mielonego

  • 3 jajka

  • 5 łyżeczek cukru pudru

  • 1-2 budynie waniliowe

  • kilka pierników w czekoladzie

  • otarta skórka z 1 pomarańczy (uprzednio wyszorowanej dokładnie i sparzonej)

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

Wkład (dodatek do masy serowej):

  • 2-3 figi

 

Wykonanie:

 

  1. Składniki na spód łączymy ze sobą, ugniatamy i wykładamy na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika 175°/ 15’
  2. Gdy spód się piecze przygotowujemy masę serową.
  3. Do sera wbijamy jaja, dodajemy pozostałe składniki na masę, mieszamy. Jeśli macie wrażenie, że masa serowa jest zbyt „luźna”, należy dodać 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub dodatkowy budyń śmietankowy/ waniliowy. Całość delikatnie mieszamy łyżką i wykładamy na podpieczony spód, na którym wcześniej ułożyliśmy warstwę w pierniczków. Masą serową pokrywamy wyłożone pierniczki. Na górze układamy figi, owoce należy rozkroić i układamy połóweczki.
  4. Całość pieczemy w temp 175°/1h, do suchego patyczka. Po wystudzeniu najlepiej sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

 

Sernik jest aromatyczny i niezwykle zimowy, a to istotne, kiedy zimy brak  Zastąpi ją znakomicie!

 

Serdeczności!

Wróć do Trzaska Gotuje

przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Do góry