
Sernik Stary Piernik
Sernikomaniacy to my! I uwaga, nie prawdą jest, że jeśli ktoś nie pała miłością do serników, amor go nie ustrzeli! Miśka ustrzelił, a wzbraniał się, oj wzbraniał. Że nie lubi, że są takie same, że taka paćka w buzi i w ogóle ble, jach i fuj. I co? Kocha serniczki! Nie ma rzeczy niemożliwych!
Spód:
-
150 g herbatników maślanych (dobrze rozkruszonych na niemalże pył)
-
90 g masła lub margaryny do pieczenia (tłuszcz musi być roztopiony i przestudzony)
-
2 łyżeczki płatków owsianych
-
1 łyżeczka kakao
-
2 łyżeczki przyprawy do piernika
-
1 jajko
Masa serowa:
-
500 g sera trzykrotnie mielonego
-
3 jajka
-
5 łyżeczek cukru pudru
-
1-2 budynie waniliowe
-
kilka pierników w czekoladzie
-
otarta skórka z 1 pomarańczy (uprzednio wyszorowanej dokładnie i sparzonej)
-
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Wkład (dodatek do masy serowej):
-
2-3 figi
Wykonanie:
- Składniki na spód łączymy ze sobą, ugniatamy i wykładamy na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika 175°/ 15’
- Gdy spód się piecze przygotowujemy masę serową.
- Do sera wbijamy jaja, dodajemy pozostałe składniki na masę, mieszamy. Jeśli macie wrażenie, że masa serowa jest zbyt „luźna”, należy dodać 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub dodatkowy budyń śmietankowy/ waniliowy. Całość delikatnie mieszamy łyżką i wykładamy na podpieczony spód, na którym wcześniej ułożyliśmy warstwę w pierniczków. Masą serową pokrywamy wyłożone pierniczki. Na górze układamy figi, owoce należy rozkroić i układamy połóweczki.
- Całość pieczemy w temp 175°/1h, do suchego patyczka. Po wystudzeniu najlepiej sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Sernik jest aromatyczny i niezwykle zimowy, a to istotne, kiedy zimy brak Zastąpi ją znakomicie!
Serdeczności!