14 listpada 2014 0 991 desery

Toruńskie Katarzynki zamknięte w słoiczku

Kto z Nas nie lubi deserów? Jedni uważają, że ludzie, którzy nie lubią słodyczy nie mogą być dobrymi osobami. Ja należę do tego grona, które ich po prostu nie rozumie. Rozpływająca się czekolada w ustach, smak marcepanu, zapach cynamonu i pomarańczowej skórki… to zwiastuny zbliżającej się zimy i ukochanych Świąt. Zapraszam Was dziś na przedświąteczny deser, którego smak zaczarowałam w słoiczku, tak by w leniwe niedzielne popołudnie móc porwać Miśka wraz ze słoiczkami na spacer do lasu. Szybki w przygotowaniu i nie sprawia kłopotów w podróży. Miłego weekendu!

Potrzebujemy:

(porcje na 2 słoiczki)

 

  • kilka pierniczków drobno pokruszonych
  • serek mascarpone 125g
  • jogurt grecki 200g
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 1 banan
  • 1 owoc kaki lub 2 śliwki
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 8 małych bez
  • 3 łyżeczki migdałów w płatkach
  • 1 łyżeczka suszonej żurawiny
  • kilka orzechów włoskich
  • ½ słoiczka ulubionych powideł lub konfitur

 

Wykonanie:

  1. Na dno słoiczka wykładamy pokruszone pierniczki

  2. Przygotowujemy warstwę białą: łączymy serek z jogurtem, cukrem pudrem i rozgniecionym bananem*

* (nie musimy używać blendera czy miksera, wystarczy całość energicznie mieszać do połączenia składników, a wówczas nie musi długo się chłodzić deser w lodówce)

3. Wykładamy ½ białej masy na pierniczki

4. Kolejna warstwa to powidła lub konfitura

5. Owocową warstwę przykrywamy pozostałą częścią białej masy, na którą układamy pokrojony owoc kaki lub śliwki, posypujemy przyprawą do piernika, żurawiną oraz pokrojonymi i uprażonymi orzechami włoskimi

6. Dekorujemy bezikami oraz migdałami

7. Chłodzimy w lodówce ok. 2h

8. Słoiki w dłonie i do lasu marsz!

 

Wróć do Trzaska Gotuje

przepisy kulinarne
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Do góry